Categorías
Actualitat

La història del padbol

El padbol és un esport nou que va néixer l’any 2008 a l’Argentina. Va ser l’empresari Gustavo Miguens, qui va buscar donar-li més dinamisme al futbol-tennis amb una modalitat que barreja conceptes del futbol, del pàdel i del vòlei. Es van introduir les parets a la pista i a partir de regles simples, gràcies a la variabilitat dels rebots i la no necessària habilitat futbolística, va buscar fer del padbol un esport modern. La primera pista de Padbol es va instal·lar en La Plata a primers de 2011.

Arribada del padbol a Catalunya

Les primeres pistes a Catalunya es van fer a Rubí i tot seguit a Cunit. Posteriorment van arribar a Barcelona, a les instal·lacions del Martinenc. L’any 2020, el padbol va aterrar a Girona, a les pistes de Padbol Girona i també a Vilafant, a Figueres.

Les normes i la pista de padbol

Com tots els esports, aquesta nova modalitat que fusiona el pàdel amb el futbol té una normativa de padbol internacional. Les pistes de padbol tenen unes dimensions més reduïdes que les de pàdel, ja que estan fixades en deu metres de llarg per sis d’ample. A més, s’hi juga amb una pilota de 4,5 polzades, més petites que les habituals de futbol. A grans trets, la puntuació del padbol és com la del pàdel (15/0, 30/0, 40/0 i joc). Els sets els guanya qui aconsegueix sis jocs i en cas d’empat a cinc, per endur-se el set, la parella que venç ha de fer-ho per dos jocs (o amb un tie-break després del 6-6). El servei ha de ser encreuat i ha de botar al quadrat delimitat de la pista contrària (el bot és obligatori), però es pot fer servir el vidre propi per fer rebotar la pilota. Pel que fa als tocs, el màxim són tres per parella, un aspecte similar al vòlei (recepció, col·locació i rematada) i un mateix jugador no pot fer dos tocs seguits. Pel que fa al mínim de tocs, han de ser dos per parella, tot i que hi ha dues excepcions, en cas de tornar la pilota en la zona delimitada en vermell (més propera a la xarxa) o si es fa rebotar al vidre abans de tornar al camp contrari (en aquest cas es podria fer amb només un toc)